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January 12, 2012 
 

ADDENDUM NO. ONE 
 

To 
 

REQUEST FOR PROPOSALS 
RFP HTH 460-12-02 

 
The Department of Health, Child and Adolescent Mental Health Division, contract 
Management Section is issuing this addendum to RFP HTH 460-12-02 Multi-
Dimensional Treatment Foster Care for the purposes of: 
 

 Responding to questions that arose at the orientation meeting of December 
9, 2011 and written questions subsequently submitted in accordance with 
Section 1-V, of the RFP.   

 
 
The proposal submittal deadline: 
 

 
 is not amended. 

 
Attached is (are): 
 

 A summary of the questions raised and responses for purposes of 
clarification of the RFP requirements. 

 
 

 
If you have any questions, contact: 
John MacDonald 
808 733-9338 
john.macdonald@doh.hawaii.gov  
3627 Kilauea Avenue, Room 101 
Honolulu, Hawaii 96816 
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Responses to Question Raised by Applicants for RFP HTH 460-12-02 Multi-
Dimensional Treatment Foster Care. 
 
1. The turn-around time from awarding of the grant (March) to commencement of 

the grant is a short time (3 months approximately) to initiate and to complete the 
MTFC certification process  Must all CFS staff and foster parents be certified 
prior to the July 1 start date or can there be a phasing-in of certified staff? 
 
The issue is that any new provider will need to begin to accept new clients 
into the new contract on July 1st. The current opinion is that the training of 
new personal should be completed up to at least eight homes to be available 
on the start of the new contract since that is the current average utilization 
rate. The program should be a maximum strength within six (6) months of 
the award date. 

 
 
2. Are we required to submit only resumes or job descriptions as well? 
 

Only resumes of the senior staff that will oversee the Program are required. 
 
 

3. If the contractor is required to be certified in MFTC ahead of time, doesn’t that 
compromise the competitive procurement process? 

  
The state requirement is that the applicant be licensed to provide foster care 
prior to the entering a bid.  
 
The MTFC certification requirement is similar to any bid requirement such 
as “x” amount of experience. The Competitive part of the process is still 
there for anyone qualified.  Any awarded provider will need to be able to 
start accepting clients into the new contract on July 1st. 

 


