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RFP No HMS-302-16-02-S
Addendum No |

April 8,2016
ADDENDUM NO. 1
To
REQUEST FOR PROPOSALS
Infant and Toddler Training
RFP No. HMS-302-16-02-S
The Department OF Human Services, Benefit, Employment and Support Services
Division, Child Care Program Office is issuing this addendum to RFP Number HMS-
302-16-02-S, Child Care Provider Registry for the purposes of:
= Responding to questions that arose at the orientation meeting of March 21,
2016 and written questions subsequently submitted in accordance with
Section 1-V, of the RFP.
X Amending the RFP.
] Final Revised Proposals
The proposal submittal deadline:
] is amended to <new date>.
X is not amended.
[l for Final Revised Proposals is <date>.

Attached is (are):

2 A summary of the questions raised and responses for purposes of
claritication of the RFP requirements.

X Amendments to the RFP.
] Details of the request for final revised proposals.

If you have any questions, contact:
Ms. Dayna Luka

(808) 586-7058
dluka@dhs.hawaii.gov

Child Care Program Office

820 Mililani Street, Ste. 606
Honolulu, Hawaii 96813
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Department of Human Services
RFP No HMS-302-16-02-S

Addendum No |
Responses to Questions Raised by Applicants
RFP No. HMS-302-16-02-S
Infant and Toddler Training
1. Question: What is the definition of “training module,” as found on page 2-5

under Scope of Work?

Response: A training module is comprised of classes or training sessions within
a series. For example, based on The Program for Infant/Toddler Care (PITC)
which is operated by WestEd, the Partners for Quality training, modules for
Sections 1 & 2 includes 64 hours of training and 40 hours of training. These
hours of training and coaching are delivered over a number of sessions/classes.

2. Question: Please clarify what “trained and certified” means as it pertains to
Infant and Toddler (IT) Trainer qualifications. To meet this standard, is it
sufficient that IT Trainers have taken trainings on these curriculum.

Response: Trainers must have at least 12 college credits in Early Childhood
Education (ECE) or Child Development (CD) and 3 years of experience in
training adults who work with children or have 6 college credits in ECE or CD
and 5 years of experience in training adults who work with children.

3. Question: Can pre-recorded webinars conducted by qualified trainers that offer
trainer support/technical assistance count as acceptable IT Training for
caregivers?

Response: The applicant may propose “pre-recorded” webinars and provide
justification as to how these pre-recorded sessions will meet the needs of the
trainees and the requirements of the curriculum the applicant is proposing to use.

4. Question: May the Provider supplement programmatic services with private
funding as long as the Provider does not generate profit from the practice?

Response: The Provider is not allowed to use the award of the DHS services

under this Agreement to put the Provider at an advantage to generate additional
revenue apart from the funds under this Agreement over a similar competitor or
potential competitor.

Amendment to RFP No. HMS-302-16-02-S, Infant and Toddler Training
Page 2-5, 2.4 Scope of Work, A.4, Provider Activities

e Ensure that the staff or trainers who are providing the infant and toddler training
in the communities have been trained and assessed on a regular basis for
performance in their trainings by a certified trainer in the national curriculum on
infant and toddler development.
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